SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

STUMFILM

Tysk ekspresjonisme

Av Birgit Westermann

Bøker | Lenker

Berlin var sentrum for filmen i Tyskland. Produksjonen kom relativt sent i gang fordi film var en underholdningsform som ble assosiert med det vulgære. Dette var for så vidt ikke spesielt for Tyskland, men her tok det lengre tid før filmen ble en akseptert kunstform.
Tyskland produserte underholdningsfilmer slik som i andre land, men det var med den ekspresjonistiske kunstfilmen tysk film fikk internasjonal oppmerksomhet. Den ekspresjonistiske stilen oppstod i 1905-1910, og var populær i samtidens kunstscener. Snart spredte denne stilen seg også til musikken, arkitekturen og filmen. Med dette håpet man å lokke middelklassepublikumet til kinoene. Kunstretningen hadde sin storhetstid innen filmen mellom 1919 og 1923.

Ekspresjonismen skildret personlige opplevelser og tolkninger av omverdenen. Kunstnerne ville vise de indre følelser, noe som gjorde at man fjernet seg fra virkeligheten. Man søkte bl.a. det skjønne i det meningsløse. Kunstneren skulle altså ikke beskrive omverdenen slik den så ut, men uttrykke synet på omverdenen med indre opplevelser.

Robert Wiene's film Dr. Caligaris kabinett fra 1919 var gjennom-bruddet for denne kunstretningen. Ekspresjonismen var en grotesk form som skildret personers mørke følelser i maktesløs kamp mot skjebnen. Etterkrigssamfunnet var et sentralt tema. Den paradoksale oppfatningen av skjønnhet krevde nye uttrykksformer. Skuespillerne opptrådte med ekstreme bevegelser for å vise personens følelser. Det var makabre historier om galskap, mennesker med splittet personlighet og det kaotiske storbylivet. Scene-dekorasjonene var uttrykksfulle med lys- og skyggeeffekter, som sammen med merkelige kameravinkler skapte uhygge og symbolsk mening.
Les mer om Dr. Caligaris kabinett her. Her finnes også linker til andre nettsteder.





Andre regissører innenfor retningen var Friedrich Wilhelm Murnau og Fritz Lang. Murnau laget vampyrfilmen "Nosferatu" (1922), "Den siste latter" (1924) og filmatiserte Goethes Faust (1926). Les mer om Nosferatu her.
Lang regisserte bl.a. "Der müde Tod" (1921), Dr. Mabuse (1922) og Metropolis (1926).

Tyskland ble et av verdens mest produserende filmland på 1920-tallet.
Selv om det var den ekspresjonistiske filmen Tyskland skulle bli kjent for, var denne sjangeren i mindretall i forhold til det store antallet av film som ble produsert. Det ble laget kriminalfilmer, historiske kostymedramaer, dramaer og musikaler. Den første lydfilmen kom i 1929.


Bøker tysk ekspresjonisme

Les mer om Fritz lang i boken
Fritz Lang : The Nature of the Beast.
og artikkelen ”Fritz Lang – flugten til
Amerika” i Christian Braad Thomsen : ”Snapshots”







Das Cabinet des dr. Caligari
David Robinson

Boken er i British Film Institute’s serie “Film Classics”. Den er på engelsk og tar for seg hvordan filmen ble laget og hvordan den er blitt tolket. Man får også en innføring i ekspresjonismens uttrykksmåter.


Mellom Caligari og Mabuse
Øivind Hanche

Dette heftet fra Norsk Filminstitutt omhandler tysk film fra Weimar-tiden. Fem spillefilmer blir omtalt:
"Dr. Caligaris kabinett", "Den siste mann", "Den blå engel", "M" og "Dr. Mabuses testamente". Heftet inneholder også litt om regissørene av filmene.




Weimar Cinema and After : Germany's Historical Imaginary
Thomas Elsaesser

Boken er omfattende og tar for seg gullalderen i tysk filmhistorie, 1920-tallet. Forfatteren viser hvor viktig denne perioden har vært for den nasjonale identiteten og tysk film generelt. Klassikere som ”Das Cabinet des Dr. Caligari”, "Das Testament des Dr. Mabuse“ og "Nosferatu“ omtales.
Filmen Europa – det første Hollywood del 3: Fra skrekk og gru til realisme

Filmen omhandler tysk film etter første verdenskrig.


Metropolis
Thomas Elasser

Boken tilhører serien BFI Film Classics, utgitt av Britisk filminstitutt. Her presenteres Fritz Langs mesterverk. Forfatteren kommer med forslag til forskjellige tolkninger av filmen.

German Expressionist Cinema :
The World of Light and Shadow

Ian Roberts

Boken inneholder en introduksjon til filmsjangeren og tar for seg Robert Wienes Das cabinet des dr. Caligari, F.W. Murnaus Nosferatu, Fritz Langs Die nibelungen og Metropolis, G.W Pabsts Die Büchse der Pandora og Joe May's Asphalt.


Lenker:


Tysk filminstitutt

http://www.german-cinema.de/
Generelt om tysk film.

Sider om F.W. Murnau
http://www.filmref.com/directors/dirpages/murnau.html
http://www.filmmuseum-berlin.de/fwmurnau/

Josef von Sternberg
http://www.filmref.com/directors/dirpages/vsternberg.html

Fritz Lang
Side hos British Film Institute. Har flere linker til sider om Lang.
Artikkel hos Senses of Cinema




Andre emner