SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

STUMFILM

Tidlig film i Norden

Av Birgit Westermann

Bøker | Lenker

I Norden var spesielt Danmark tidlig ute i filmutviklingen. Nordisk Film ble opprettet i 1906 og regissøren Viggo Larsen ble kjent for filmen ”Løvejakten” som kom i 1908.
Noen år senere debuterte den som skulle bli Skandinavias viktigste regissør, Carl Th. Dreyer. Hans første film var "Præsidenten" (1918), men det var med Jeanne d’Arc fra 1927 han ble verdensberømt. Denne stumfilmen kan lånes på biblioteket.



I Sverige ble Svenska Biografteatern etablert i 1909. Victor Sjöstrøm filmatiserte bl.a. Ibsens Terje Vigen (1916), som fikk internasjonal oppmerksomhet på grunn av den uvanlige kombinasjonen mellom naturbilder og rollefigurenes følelser.
Norge var det første landet i Skandinavia som viste levende bilder for et publikum. Dette skjedde i Christiania i april 1896 hvor de tyske brødrene Max og Emil Skladanowsky viste et program med ni filmtitler. Samme program hadde tidligere blitt presentert i Berlin. Det tok likevel noen år før det ble faste filmvisninger i Norge. Den første permanente kinoen ble etablert i Christiania i 1904. I forhold til konkurrerende underholdning som tivoli og sirkus, var filmforestillinger enkle å distribuere og muligheten til å tjene penger var til stede.
Det nye mediet ble møtt med skepsis, noe som bremset norsk film-produksjon. Film ble ikke betraktet som kunstnerisk. Filmen som ble vist den første tiden i Norge, var derfor av utenlandsk opprinnelse. Den første spiren til norsk spillefilm var ”Fiskerlivets farer” fra 1908. Den varte i 6 min.
Fra 1908 til 1919 ble det laget 17 filmer i Norge. Alle var stumfilmer og ganske korte. I 1911 hadde melodramaene ”Fattigdommens forbandelse” og ”Bondefangeri i Vaterland” av Victor Mogens premiere. I 1913 ble Statens Filmkontroll opprettet og kinodriften ble overlatt til kommunene, noe som var særegent for Norge. Overskuddet av kinodriften gikk ikke til film-produksjon, men til andre ting, bl.a. til å bygge sykehus og kraftverk. Den økonomiske situasjonen for norsk filmproduksjon var derfor vanskelig. I løpet av 1920-tallet fikk kommunene mer ansvar for utviklingen av norsk film.
Dessverre var det bare utenlandske filmskapere som lot seg inspirere av norske litteratur. Det tok lenger tid for Norge enn Danmark å anerkjenne filmen i kunst- og kulturlivet. Allerede i 1912 filmatiserte danskene "Kommandantens døtre" av Jonas Lie.

Etter 1920 ble flere og flere filmer basert på kjent norsk litteratur. Filmene ble lengre og temaene natur og bonderomatikk gikk igjen.
Gjennombruddet for norsk film kom med regissøren Rasmus Breistein. Hans første film "Fante-Anne" hadde premiere i 1920 og var den første norske filmen som skildret livet på den norske landsbygda. Hans neste film het "Brudeferden i Hardanger" og kom i 1926.
I 1926 debuterte Leif Sinding, som også skulle bli en betydelig regissør fra denne tiden.


Bøker om nordisk film

Les mer om dansk film i boken
100 års dansk film

Boken tar for seg 136 danske filmer som har fått betegnelsen hovedverk, dvs. at de har blitt svært populære eller har representert noe nytt innen den danske filmkunsten.
Boken begynner med Danmarks første filmpionererpå slutten av 1800-tallet og slutter med Lars von Trier.
Boken inneholder en bibliografi over dansk filmlitteratur og en fullstendig liste over danske filmer frem til år 2000.







Filmen Europa – det første Hollywood del 2 omhandler den svenske filmen fra 1912 og utover på 1920-tallet.


Første film i serien
Norsk filmhistorie (Pionertida og Det nasjonale gjennombrudd)
omhandler den første tiden med film i Norge
.





Filmen i Sverige : en historia i tio kapitel

Dette verket tar for seg Sveriges filmhistorie fra stumfilm til 1990-tallet.
Det er ikke bare filmskaperne og filmene som omtales, men også utviklingen av landets filmindustri.
Boken er utgitt i samarbeid med Svenska filminstitutet

Kinoens mørke, fjernsynets lys:
Levende bilder i Norge gjennom hundre år


Boken beskriver utviklingen av film og fjernsyn. Den inneholder mange flotte bilder fra filmer som er sett og opplevd i Norge.

Tips til enda videre lesing er Det magiske rommet av Einar Nistad. Her kan du lese mer om film- og kino-historien i Norge. Boken tar for seg de første Lanterna Magica-foresillinger i Europa, de første filmvisninger i Norge og kinodriften frem til i dag. Boken er utgitt av Norske Kinosjefers Forbund i samarbeid med Norsk Filminstitutt.





Norsk filmhistorie:
Nærbilder – Artikler om norsk filmhistorie


I denne boka analyserer noen av landets fremste filmforskere høydepunkter i norsk filmhistorie.
To av kapitlene tar for seg den tidligste tiden med film i Norge. I det første kapitlet presenteres spillefilmproduksjonen på 1910-tallet. Gjennom to filmer viser forfatteren hvordan filmen ble fortellende i formen. Det andre kapitlet handler om filmen "Fante-Anne" fra 1920, som innledet den nasjonale linjen i norsk filmproduksjon.
Det store tivoli
Sigurd Evensmo

Boka kom ut for første gang i 1967.
Her omtales kinodriften i Norge helt fra den første tiden, samt filmer og regissører. Begivenheter fra svensk og dansk filmhistorie er også nevnt.




En filmsaga : fra norsk filmkunsts begynnelse
Leif Sinding

Norsk film i årene 1907-1929 er temaet for denne boka. Forfatteren var selv filmskaper og beskriver framveksten av de første filmene som ble laget i Norge. Sinding ble født i Oslo i 1895.Han utdannet seg til regissør ved tyske og franske filmsentra. På biblioteket har vi filmene Eli Sjursdotter (1938), De vergeløse (1939), Tante Pose (1940).
På optagelse i friluft – filmregissøren
Rasmus Breisteins filmliv


Boka inneholder artikler som omtaler Breisteins allsidige liv som filmregissør, produsent, distributør og filmfotograf.




Lenker:

Nettsteder om Dreyer og hans filmer :
Side hos Det danske filminstitut
http://www.filmref.com/directors/dirpages/dreyer.html
Artikkel hos Senses of Cinema



Andre emner